top of page
2021-01-17%2015.24_edited.jpg

TUKIVIITTOMAT

Mitä tukiviittomat ovat?

Tukiviittomat ovat kommunikoinnin tukimenetelmä, joista hyötyvät kaikki.

Tukiviittomat ovat suomalaisen viittomakielen yksittäisiä viittomia, joita käytetään puheen kanssa samanaikaisesti. Tukiviittomissa tärkeintä on, että viitotaan lauseesta vain tärkeimmät, avainsanat. Näin viittomat tukevat puhetta ja selkeyttävät viestiä.

Tukiviittomia käytettäessä puhutaan tavalliseen tapaan ja selkeytetään viestiä viittomalla lauseen tärkein, avainsanan. Esimerkiksi lauseessa "nyt lähdetään yhdessä ulos" viitotaan vain viittoma "ulos". 

Viestiä selkeyttää muun muassa se, että sen voi vastaanottaa kuuloaistin sekä näköaistin kautta.

Puheen ja kielen kehitys

Pienen lapsen ensimmäinen kieli on elekieli. Lapsi alkaa osoittelemaan ja vilkuttamaan. Nämä ovat viittomia!

Noin vuoden iässä lapsi alkaa usein käyttää sanoja viittomien lisäksi. Tätä ennen lapsen on kuitenkin mahdollista ilmaista itseään hyvinkin laajasti viittomien avulla.

"Lapsemme osasi vuoden ikäisenä sanoa "nannaa" ja tällä hän tarkoitti ruokaa. Olimme kuitenkin käyttäneet viittomia hänen kanssaan, joten hän osasi viittoa jugurtti, omena, maito, leipä ja puuro. Lapsemme käytti puuro-viittomaa ja sanoi "nannaa", joten oli helppo ymmärtää mitä hän halusi."

-Sanna

Kuinka päästään aloittamaan

Mikäli koette, että lapsi hyötyisi tukiviittomista tai kuvatuen käytöstä, voitte pyytää lausuntoa omalta puheterapeutiltanne tai lääkäriltä. Lausunto lähetetään kunnan vammaispalveluun, jossa vammaispalvelu arvioi lausunnon perusteella tukiviittomien tai kuvakommunikaation opetuksen tarvetta.

Me autamme teitä myös mielellämme tämän hakuprosessin kanssa. 

 

teckna-peka.jpg

JÄIKÖ JOKIN MIETITYTTÄMÄÄN? KIINNOSTUITKO TUKIVIITTOMISTA?

bottom of page