top of page
bildkommunikation_jenni o freja.jpg

BILDKOMMUNIKATION

Vad är bildkommunikation?

Bildkommunikation innebär användandet av bilder och symboler som medel för att uttrycka sig. Bilder kan användas på en rad olika sätt i kommunikationen. För individer med flerfunktionsnedsättning kan bilder vara ett effektivt redskap för förståelse och uttryck. Detta stödjer aktivt delaktigheten i personens dagliga liv. Genom bilder kan vi skapa och anpassa språk utifrån varje individs unika behov och förutsättningar. Bilder kan även användas för att strukturera omgivningen, tid och olika händelser.

Bildkommunikation som kommunikationshjälpmedel

Kommunikationshjälpmedel som integrerar bildkartor, mappar och kommunikationsprogram - där användaren kan 'pekprata' genom att välja bilder själv eller med hjälp av någon - utgör en central del av bildkommunikationen. Dessa verktyg erbjuder en samlad bas av bilder som tillsammans kan formuleras till komplexa meningar. Vi erbjuder handledning i användningen av sådana verktyg,
inklusive kommunikationsmappar och tekniska plattformar som DialoQtalk, SpeakingDynamically Pro (SDP), GoTalkNow och Widgit Go. Vår handledning täcker hur dessa kommunikationprogram fungerar, redigeringsprocessen samt strategier för att stödja klientens fortsatta kommunikationsutveckling och delaktighet.

Vårt primära mål är att förenkla din vardag genom att visa hur mångsidigt och effektivt bilder kan användas som kommunikationsmedel. Vi närmar oss detta mål stegvis, med en positiv attityd, undviker onödig stress och håller inlärningsprocessen engagerande och rolig. 

 

Under vår handledning kommer du att få konkreta råd om hur du kan integrera bilder i din vardag och hur du kan stödja någon som har behov av bildkommunikation. Våra sessioner inkluderar praktiska övningar, ofta ackompanjerade av musik och berättelser för att skapa en positiv atmosfär.

teckna-peka.jpg
bildkom-3.jpg

BLEV NI INTRESSERADE AV BILDKOMMUNIKATION?

Vi föreläser också i bildkommunikation och kommunikationshjälpmedel. Ta gärna kontakt om du blev intresserad och vill veta mer.

bottom of page